Plaveiselcel carcinoom (PCC)

Wat is een plaveisel carcinoom?

Plaveiselcelcarcinoom (PCC) is een kwaadaardigheid van de huid, uitgaande van plaveiselcellen, een bepaald type epitheelcel. Een plaveiselcelcarcinoom heeft de kans om uit te zaaien met name via de lymfebanen. Deze kans is afhankelijk van het delingsgedrag van de kwaadaardigheid en de grootte. Als de laesie groter dan 2 cm is, is er een hogere kans op uitzaaien.

Hoe ziet een plaveisel cel carcinoom eruit?

Plaveiselcelcarcinoom begint vaak als een kleine wrat-achtige verhoorning. Aanvankelijk is het plaveiselcelcarcinoom pijnloos, maar wanneer de tumor ongeveer 1 cm groot is, kunnen er pijnklachten ontstaan. Na verloop van tijd kan er een zweer ontstaan in de tumor, die pus produceert.

Hoe wordt een plaveiselcelcarcinoom gediagnosticeerd?

Door middel van een huid biopt. Er wordt dan met hapje genomen van de verdachte laesie. Dit wordt beoordeeld door de patholoog anatoom, waar uit de diagnose zal blijken.

Als de plek klein is kan ook worden besloten het direct chirurgisch te verwijderen. Het weefsel wordt alsnog opgestuurd om achteraf de diagnose te bevestigen en om te zien of het helemaal verwijderd is (radicaal).

Hoe ontstaat een plaveiselcelcarcinoom?

Het ontstaat vaak uit actinische keratose. Dit wordt veroorzaakt door UV-blootstelling aan de huid. Het komt dus ook het meest voor op de aan zon blootgestelde delen van het lichaam. Ook worden deze laesies gerelateerd aan gebruik van immonusupressiva.

Wat is de behandeling?

In de meeste gevallen zal een plaveiselcelcarcinoom onder plaatselijke verdoving chirurgisch worden verwijderd (excisie) door de plastische chirurg. Hierbij zal rekening worden gehouden met het beste cosmetische resultaat. Wanneer het niet mogelijk is om de wondranden direct te sluiten, zal er gebruik worden gemaakt van een plastiek; een techniek waarbij huid van elders wordt verschoven om de wond toch mooi te kunnen sluiten.
Andere technieken die gebruikt kunnen worden zijn: cryochirurgie, radiotherapie, curettage en coagulatie of een celdodende crème.

Wat is de nabehandeling?

U zult onder controle blijven bij de dermatoloog om de behandelde laesie te controleren en nieuwe verdachte laesies snel te diagnosticeren en indien nodig te laten behandelen.