Morbus Bowen

Wat is het Morbus Bowen?

Morbus Bowen is (een voorstadium) van een kwaadaardigheid van de huid. Het gaat om een type huid kanker dat niet doorgroeit en niet uitzaait.

Hoe ziet Morbus Bowen eruit?

Morbus Bowen kan zich op verschillende manieren manifesteren. Het is een beschadiging van de huid, die niet verdwijnt en dus niet door het lichaam zelf word opgeruimd. Het uiterlijk van dit type verschilt van schilferig tot glad, klein tot groot en korstvormig tot rood verheven. Er is geen typisch kenmerk waarop de diagnose te stellen is.

Hoe wordt Morbus Bowen gediagnosticeerd?

Door middel van een huid biopt. Er wordt dan een hapje genomen van de verdachte plek. Dit wordt beoordeeld door de patholoog anatoom, waar uit de diagnose zal blijken. Als het plekje klein is kan ook worden besloten om het direct chirurgisch te verwijderen. Het weefsel wordt alsnog opgestuurd om achteraf de diagnose te bevestigen en om te zien of het helemaal verwijderd is (radicaal).

Hoe ontstaat Morbus Bowen?

Het ontstaan wordt onder andere veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling. Het komt dus het meest voor op de aan zon blootgestelde delen van het lichaam.

Wat is de behandeling?

Wanneer Morbus Bowen wordt gediagnosticeerd, wordt aangeraden om het te verwijderen. Zo kan de ziekte zich niet uitbreiden op de lokalisatie naar de randen of de diepte. De plastische chirurg zal dit doen door middel van de laesie te verwijderen (excisie) onder lokale verdoving. Hierbij zal rekening worden gehouden met het beste cosmetische resultaat. Een dermatoloog kan ook andere manieren gebruiken: cryotherapie, type crèmes of fotodynamische therapie.

Wat is de nabehandeling?

U blijft nadat de plek verwijderd is onder controle bij de dermatoloog of de huisarts. Indien er nieuwe laesies aan het licht komen, zal u indien nodig weer worden verwezen.