Maligne melanoom

Wat is een maligne melanoom?

Dit is een vorm van huidkanker die uitgaat van melanocyten (type huidcellen die pigment bevatten).  Dit is een huidkwaadaardigheid die ook kan uitzaaien naar andere locaties van de huid of andere plekken  in het lichaam.

Hoe ziet een maligne melanoom eruit?

Goedaardige moedervlekken zijn vlakke of enigszins verheven, bruine of zwarte vlekjes die kunnen verschillen in grootte, vorm en kleur. De pigmentatie is regelmatig in de moedervlek. Indien een moeder vlek verandert van uiterlijk, bijvoorbeeld snel groeit, veranderde kleursamenstelling, jeukt, bloedt of plots pijn doet, moet men beducht zijn op een melanoom.

Hoe wordt een maligne melanoom gediagnosticeerd?

Dit wordt gedaan door excisie van de moedervlek. Bij verdenking op een melanoom wordt geen biopt genomen, in tegenstelling tot de andere typen huidkanker. Hierna zal de verwijderde plek worden opgestuurd naar de patholoog anatoom, die de diagnose zal bevestigen.

Hoe ontstaat een maligne melanoom?

Het kan ontstaan uit een goedaardige moedervlek. Ook kan het ontstaat uit onrustige moedervlekken, die zijn gegroeid.

Wat is de behandeling?

Als uit de excisie van de moedervlek blijkt dat er sprake is van een melanoom, zal er op korte tijd een re-operatie plaats vinden. Dit zal afhangen van de Breslow-dikte. Dit is de dikte van het melanoom in millimeters en is een van de belangrijkste voorspellende kenmerken van de overlevingskansen van de patiënt. Indien de Breslow-dikte kleiner is dan 2 mm, zal een nieuwe excisie van het litteken plaats vinden met een marge van 1 cm. Indien de Breslow-dikte groter is dan 2 mm, zal een excisie van het litteken plaats vinden van 2 cm. In de grotere gevallen is kan het  nodig zijn om te bekijken of de afvoerende lymfeklier  is aangedaan. U zult dan naar de chirurg worden verwezen.

Wat is de nabehandeling?

U blijft nadat het melanoom verwijderd is onder controle bij de dermatoloog en/ of oncoloog.