Keratoacantoom

Wat is een Keratoacantoom?

Een keratoacanthoom is een goedaardig, snelgroeiend huidgezwel dat sterk op een plaveiselcelcarcinoom lijkt. Dit is een goedaardige huidaandoening en zaait dus niet uit.

Hoe een Keratoacantoom er uit?

In enkele weken tot ca. 2 maanden ontstaat een schilferende, verhoornende knobbel. Hierna stopt de groei en zal de plek na een onbepaalde tijd worden opgeruimd door het lichaam.

Hoe wordt een keratocantoom gediagnosticeerd?

Door middel van een huid biopt. Er wordt dan met hapje genomen van de verdachte plek. Dit wordt beoordeeld door de patholoog anatoom, waar uit de diagnose zal blijken. Indien de plek erg klein is of juist zeer snel groeiend (en daarmee zich erg verdacht maakt voor een huidkwaadaardigheid) kan ook worden besloten de plek direct chirurgisch te verwijderen. Het weefsel wordt alsnog opgestuurd om achteraf de diagnose te bevestigen.

Wat is de behandeling?

Indien de diagnose met zekerheid is gesteld is een expectatief beleid (afwachten) op zijn plaats. Bij twijfel over de diagnose zal de laesie worden verwijderd. De plastische chirurg zal dit doen door de plek operatief te verwijderen (excisie) onder lokale verdoving. Hierbij zal rekening worden gehouden met het beste cosmetische resultaat.