Basaalcel carcinoom ( BCC)

Wat is een basaalcelcarcinoom?

Een basaalcelcarcinoom (BCC) is een huidkwaadaardigheid vanuit de onderste cellen vanuit een van de huidlagen (opperhuid). Dit is een type huidkanker die niet uitzaait en wanneer geheel verwijderd ook niet meer zal terug komen. Als een basaalcelcarcinoom niet wordt behandeld zal het niet zelf genezen en langzaam groter worden.

Hoe ziet een basaalcelcarcinoom er uit?

Er zijn verschillende vormen van een basaalcelcarcinoom. Ze hebben met elkaar gemeen dat op de huid een langzaam groeiende verhevenheid ontstaat, die geleidelijk groter wordt.

Hoe wordt een basaalcelcarcinoom gediagnosticeerd?

Door middel van een huid biopt. Er wordt dan met hapje genomen van de verdachte laesie. Dit wordt beoordeeld door de patholoog anatoom, waar uit de diagnose zal blijken.

Indien de laesie erg klein is kan ook worden besloten de laesie direct chirurgisch te verwijderen. Het weefsel wordt alsnog opgestuurd om achteraf de diagnose te bevestigen en om te zien of het helemaal verwijderd is (radicaal).

Hoe ontstaat een basaalcelarcinoom?

Het wordt veroorzaakt door UV-blootstelling aan de huid. Het komt dus ook het meest voor op de aan zon blootgestelde delen van het lichaam. Het kan ook voorkomen na bestraling (radiotherapie)

Wat is de behandeling?

In de meeste gevallen zal een basaalcelcarcinoom onder plaatselijke verdoving chirurgisch worden verwijderd (excisie) door de plastisch chirurg. Hierbij zal rekening worden gehouden met het beste cosmetische resultaat. Wanneer het niet mogelijk is om de wondranden direct te sluiten, zal er gebruik worden gemaakt van een plastiek; een techniek waarbij huid wordt verschoven om de wond toch mooi te kunnen sluiten.
Andere technieken die gebruikt kunnen worden zijn: cryochirurgie, radiotherapie, curettage en coagulatie of een celdodende crème.

Wat is de nabehandeling?

U zult onder controle blijven bij de dermatoloog of de huisarts om het behandelde basaalcelcarcinoom te controleren en nieuwe verdachte plekjes snel te diagnosticeren en indien nodig te laten behandelen.