Actinische keratose

Wat is actinische keratose?

Actinische keratose is een sterke verhoorning van een van de huidlagen (opperhuid). Dit is een goedaardige aandoening van de huid. Het kan zich echter in de loop der tijd ontwikkelen tot een kwaadaardigheid of een voorstadium hiervan: plaveiselcelcarcinoom of Morbus Bowen.

Hoe zien actinische keratosen eruit?

Actinische keratosen zien er gewoonlijk uit als ruwe plekjes op de huid. Hoe wordt actinische keratose gediagnosticeerd? Of op basis van het uiterlijk of op basis van een huidbiopt. Er wordt dan met hapje genomen van het verdachte plekje. Dit wordt beoordeeld door de patholoog anatoom, waar uit de diagnose zal blijken.

Hoe ontstaat actinische keratose?

Het wordt veroorzaakt door UV-blootstelling aan de huid. Het komt dus ook het meest voor op de aan zon en zonnebank blootgestelde delen van het lichaam. Ook worden actinische keratosen in verband gebracht met het gebruik van immonusupressiva.

Wat is de behandeling?

De plastische chirurg zal dit doen door het plekje operatief te verwijderen (excisie) onder lokale verdoving. Hierbij zal rekening worden gehouden met het beste cosmetische resultaat. De dermatoloog gebruikt ook andere manieren: bevriezing met stikstof (cryotherapie), type crèmes of fotodynamische therapie.