Tepelreconstructie en tatoeage

Inleiding

Voor veel patiënten is een borstreconstructie pas af als een tepel en een tepelhof zijn toegevoegd. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Het staat u vrij om al dan niet te kiezen voor een tepel en/of tepelhof reconstructie. Een reconstructie van de tepel vindt plaats op de polikliniek onder locale verdoving. Zelden worden deze procedures als belastend ervaren en voor de meeste patiënten is het een afsluiting na een periode die begon met borstkanker en nu eindigt met een overwinning op de ziekte. Als u kiest voor een tepel en tepelhof reconstructie, is het verstandig om eerst de tepel te reconstrueren en daarna de tepelhof. Tevens moet er wat tijd zitten tussen beide procedures (minimaal 6 weken) voor de genezing.

Tepelreconstructie

Een tepel kan gereconstrueerd worden uit de huid van de nieuwe borst. Door een patroon in de huid te snijden kan huid worden vrijgemaakt om een cilindervormige tepel te maken. Het litteken dat hierbij ontstaat, kan zo worden kozen dat dit binnen de tepelhof valt welke in tweede instantie wordt gevormd. Er bestaan andere technieken, deze worden echter minder vaak toegepast.

tepelreconstructie 1

tepelreconstructie-2

Tepelhofreconstructie-2

Tepelhofreconstructie

De meest gebruikte methode van reconstructie van de tepelhof is dermatografie. Dit is een ander woord voor medische tatoeage. Voor de tatoeage verwijzen wij u naar Mw. B. Drost in het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam, of Mw. M. Wolf in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Afhankelijk van de huidskleur zijn er 1 tot 3 sessies nodig.

Tepelhofreconstructie 1

Ten slotte

Soms wensen patiënten alleen een tatoeage, zonder reconstructie van de tepel. Het is dan mogelijk om met schaduw effecten de suggestie van een tepel te maken. Soms is er meer mogelijk dan u denkt en we lichten u graag in over uw mogelijkheden tijdens een afspraak op de polikliniek.

20140417 0074