Strattice Weefsel Matrix

Bij een huidsparende ( en mogelijk ook tepelsparende ) borstklierverwijdering kan gebruik gemaakt worden van een weefselmatrix Strattice, verkregen uit de lederhuid van varkens. De matrix biedt een “stellage” of frame dat de natuurlijke groei van nieuwe cellen en de vorming van nieuwe bloedvaten bevordert, zodat de lichaamseigen infectiebestrijdende witte bloedcellen naar de borst kunnen gaan om het lichaam te helpen met de genezing. Het hulpmiddel is op een speciale manier ontworpen en behandeld, waardoor het afstotingsrisico tot een minimum blijft beperkt. Doordat het een onderdeel van het lichaam wordt, gedraagt het zich op dezelfde wijze als uw eigen weefsel en kan het helpen bij het reconstrueren van een borst die er natuurlijker uitziet.

LIF314 figure2

Wie komen hiervoor in aanmerking?

Vrouwen waarbij een huidsparende ablatie ( borstklierverwijdering)  wordt gedaan en de wens hebben een directe reconstructie te ondergaan. Dit kan preventief zijn ( bijvoorbeeld  bij het BRCA1-gen) of therapeutisch   ( borstkanker of een voorstadium van borstkanker) enkel of dubbelzijdig.

Voorwaarde voor een dergelijke ingreep dat een patiënte niet ( meer) rookt. Vrouwen met een BH maat tot en met een  cup C kunnen in principe een directe reconstructie ondergaan waarbij gelijk een definitieve prothese wordt geplaatst.