Reconstructie met latissimus dorsi flap (LD), met tissue expander waarna implantaat

De Latissimus Dorsi wordt met huid van de rug vrij geprepareerd, en omgeklapt naar de voorzijde van de borstwand (fig.3).De functie van de rugspier kan worden overgenomen door de andere rugspieren. Deze procedure wordt o.a gebruikt wanneer een patiënt radiotherapie heeft ondergaan. Radiotherapie beschadigt het weefsel waardoor vitaal spier weefsel met huid naar de plek van amputatie dient te worden gebracht.

fotosbehandeling-knop

Een enkele keer levert de spier en het onderhuidse weefsel voldoende massa om ook de vulling van een kleine borst te geven. Meestal zal echter onder de Latissimus Dorsi een tissue expander worden ingebracht. Dit is een soort ballonnetje. Deze tissue expander zal dan wekelijks gevuld worden met een zoutoplossing. Op die manier rekt de borstspier en –huid uit en komt er plaats vrij voor een definitieve prothese. De tissue expander wordt aangeprikt via de huid. Dit is doorgaans niet pijnlijk, eventueel kan van te voren thuis een pijnstiller worden ingenomen Wanneer het gewenste formaat bereikt is wordt de tissue expander na drie of vier maanden vervangen door een implantaat (fig.4). Op de rug ontstaat een litteken van ongeveer 15 cm. We proberen dit litteken zoveel mogelijk weg te laten vallen onder de Bh band.

Een reconstructie met de rugspier is vrijwel altijd uitgesteld na een amputatie en is mogelijk vanaf ongeveer 6 maanden en zelfs na jaren.