Borstreconstructie

In Nederland wordt per jaar bij circa 13.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Het is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. In ons land heeft een vrouw een kans van een op acht om ooit in haar hele leven borstkanker te krijgen. Van deze groep vrouwen ondergaat tussen de 30 en 50 procent een borstamputatie. Minder dan 15% hiervan ondergaat een borstreconstructie, waarvan een nog kleiner percentage een directe borstreconstructie. De afgelopen jaren neemt dit aantal toe. Het overlevingspercentage na een borstreconstructie blijkt niet beïnvloed te worden en het opsporen van een recidief mammacarcinoom wordt niet bemoeilijkt.

jose foto

Borstreconstructie is een term die wordt gebruikt om met behulp van verschillende technieken een nieuwe borstvorm te creëren. Dit kan direct na een amputatie gedaan worden of uitgesteld. Een patiënt heeft keuze uit vier soorten borstreconstructies:een oncoplastische reconstructie, een reconstructie met eigen weefsel; een reconstructie door middel van een siliconen prothese of een combinatie hiervan. De reconstructies met eigen weefsel zijn vrijwel altijd uitgesteld. Niet iedere methode is voor iedereen geschikt, waarbij een aantal factoren meespelen.

• Leeftijd
• Lichaamsbouw
• Vorm en volume van de borsten
• Eventuele voorgaande operaties (ook op andere plaatsen)
• Soort ingreep aan de borst
• Bestraling
• Eventuele nabehandeling
• Persoonlijke voorkeur

Een borstreconstructie en alle daarna volgende behandelingen worden door alle verzekeraars vergoed. Een verwijzing voor een reconstructie kunt u krijgen via de huisarts of één de specialisten waarbij u onder behandeling bent. Vaak verwijst de chirurg u naar de plastisch chirurg als er een mogelijkheid is tot een direkte reconstructie of oncoplastische ingreep.

Op de polikliniek wordt tijdens een gesprek van ongeveer 45 minuten met beeld en materiaal de verschillende mogelijkheden met u besproken. U kunt daarvoor een afspraak maken met onze verpleegkundig specialist, José van Steveninck-Barends. Na dit gesprek krijgt u een afspraak op een later tijdstip met één van de plastisch chirurgen waarbij mede afhankelijk van uw eigen voorkeur een behandelplan wordt opgesteld.