Ooglidcorrectie bovenoogleden

Doordat een overschot van huid bestaat van de bovenoogleden en dit zo is uitgerekt dat dit over de ogen heen gaat hangen kan dit klachten geven van vermoeidheid of zware ogen (blepharochalasis). Dit kan zelfs problemen geven bij het zien. Het kan ook zijn dat het teveel aan huid u gewoon stoort of dat de omgeving vindt dat u er vermoeid of oud uitziet.

Blepharochalasis is een gevolg van het slapper worden van de huid rondom het oog. Dit gaat soms gepaard met uitpuilen van vetweefsel in de oogkas waardoor de huid naar voren wordt geduwd en gaat plooien of er ontstaat een bolling boven het oog. Ook de stand van de wenkbrauwen hebben invloed op het huidoverschot van de bovenoogleden. Soms is het daarom noodzakelijk de ingreep te combineren met een wenkbrauwlift of voorhoofdslift. Zie hiervoor wenkbrauwlift.

Werkwijze
Meestal vindt operatie plaats onder plaatselijke verdoving op de poliklinische operatiekamer (POK), maar het is ook mogelijk om de ingreep onder algehele narcose te laten plaatsvinden.
Als de correctie op de poliklinische operatiekamer plaatsvindt mag patiënt na een uur of soms enkele uren weer naar huis. Als patiënt een algehele narcose krijgt betreft dit een dagopname. Voor een algehele narcose dient patiënt nuchter te zijn.

Voor de operatie tekent de plastisch chirurg de huid af dat weggenomen moet worden. Vervolgens krijgt patiënt een lokaal verdovingsmiddel ingespoten in de bovenoogleden. Hierdoor zwelt de huid en het onderliggende weefsel op waardoor het moeilijk is de ogen te openen. Bij de operatie wordt een snee in de plooi van het bovenooglid gemaakt en het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel, kan dan worden weggehaald. Vervolgens worden kleine vaatjes dichtgeschroeid met een elektrisch pincet en wordt de huid onderhuids gehecht. Het grootste deel van het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. Soms aan de zijkant wijkt het een beetje af om geen droevige blik te bewerkstelligen. Het litteken wordt afgeplakt met kleine, dunne huidpleisters. De gehele procedure duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Aandachtspunten voor de operatie

  • Als patiënt bloedverdunnende middelen gebruikt dient hiermee in overleg met de arts minstens één week voor de operatie te stoppen. Neem hiervoor op tijd contact op.
  • Roken wordt sterk afgeraden vanaf twee weken vóór tot twee weken na de operatie. Nicotine vergroot namelijk de kans op problemen bij de wondgenezing.
  • Patiënt mag op de dag van de operatie de oogleden niet insmeren of opmaken.
  • Na de operatie kan patiënt niet zelf autorijden. Regel dus van te voren vervoer naar huis.
  • Patiënt kan, om bloeduitstortingen te voorkomen, starten met Arnica D6 tabletjes.

Na de operatie

Na de operatie kunnen behandelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat patiënt niets meer kan zijn. Het kan ook voorkomen dat patiënt na de operatie een paar uur de ogen niet goed kunt sluiten door tijdelijke verlamming van de spiertjes. Patiënten kunnen na de operatie vrijwel altijd gewoon zien. Men mag desgewenst nog een tijdje blijven op een hiervoor bestemde nazorgkamer waar ook nog adviezen voor de nabehandeling worden gegeven.
In principe kan patiënt na een uur al naar huis.

Leefregels na de operatie

  • Koelen van de geopereerde oogleden. De eerste dag van en na de operatie moeten de ogen gekoeld worden. Dit mag met licht vochtige gaasjes of bevroren erwtjes of cold eyepad. De zwelling en pijn worden dan beduidend minder.
  • Koel douchen. Patiënt mag na de operatie wel douchen maar niet in de ogen wrijven.
  • Wondverzorging. Laat de aangebrachte pleisters zitten. Mochten deze er toch afgaan, laat de hechting dan vooral zitten. Deze worden na een week op de polikliniek Plastische Chirurgie verwijderd. Daarna is het verstandig het litteken eenmaal per dag in te smeren met een oogcrème of littekencrème.
  • Vermijd de eerste weken druk op het hoofd; niet voorover bukken, zwaar tillen of sporten. Tevens wordt het dragen van een zonnebril door veel patiënten als prettig ervaren.