Lipofilling gelaat

Bij lipofilling worden eigen vetcellen gebruikt om rimpels op te vullen of om volume te creëren. Het vet dat van billen of buik werd weggezogen, wordt gebruikt om bijvoorbeeld rimpels in het gelaat op te vullen of om de lippen meer volume te geven.

Procedure

Er wordt vet afgezogen van bijvoorbeeld de billen of de buik zoals bij een liposuctie/liposculptuur. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Door dat er slechts een kleine hoeveelheid vet wordt verwijderd zal dit nauwelijks zichtbaar zijn. Vervolgens wordt het vet gezuiverd en wordt het ingespoten onder de huid. Dit vet zal voor een groot deel opnieuw vastgroeien en zo op een natuurlijke wijze volume aanbrengen.

Lipofilling – de voordelen

Veroudering in het gelaat gaat gepaard met verlies aan volume van bijvoorbeeld de wangen of de lippen. Indien men dit volume herstelt, geeft dit een jonger en frisser voorkomen. Het vet kan geïnjecteerd worden via zeer kleine gaatjes die nagenoeg onzichtbare littekens achterlaten. Doordat eigen vet wordt gebruikt zijn afstotingsreactie niet mogelijk. Het resultaat is in principe blijvend. De groeifactoren in het vet hebben ook een gunstige invloed op de huidkwaliteit.

Lipofilling – de nadelen

Het verschil met de injectie van een filler bestaat in het feit dat het een meer ingrijpende procedure is. Eerst moet immers vet worden opgezogen. Daarnaast gebeurt de injectie met een grotere naald of canule zodat plaatselijke verdoving in het gezicht altijd noodzakelijk is. De zwelling die optreedt na de ingreep is ook meer uitgesproken. Daarnaast kunnen er soms blauwe plekken optreden. Het is onvoorspelbaar hoeveel het geïnjecteerde vet zal vastgroeien en dus zal resultaat geven. Hierdoor moet soms de procedure herhaald worden. Indien men sterk in lichaamsgewicht zou toenemen, is het mogelijk dat ook het vet in het gelaat verder zal opzwellen. Hoewel het om een beperkte operatie gaat zijn ook verwikkelingen zoals bloeding, infectie en littekenproblemen niet uit te sluiten. Toch is dit zeer uitzonderlijk.

Moet de lipofilling herhaald worden?

In principe moet de lipofilling niet herhaald worden omdat het resultaat blijvend is. Indien er evenwel te weinig vetcellen ingroeien kan het mogelijk zijn dat een tweede ingreep noodzakelijk is. Deze kan vanaf 3 maanden na de oorspronkelijke ingreep worden uitgevoerd.