Borstvergroting door middel van eigen vetweefsel

In een beperkt aantal gevallen kan de borst worden vergroot met behulp van eigen vetweefsel, lipofilling genoemd. Vetweefsel van de buik, flanken en/ of bovenbenen wordt geoogst door middel van liposuctie en gebruikt voor vulling/vergroting van de borsten.

Het grote voordeel is dat er gebruik wordt gemaakt van levend weefsel; lichaamseigen vet, dit wordt niet afgebroken door het lichaam en levert een blijvend resultaat op. Het resultaat is pas na enkele weken goed zichtbaar omdat dan het wondvocht volledig weg is getrokken. Het resultaat van de behandeling is een beperkte vergroting van de borst.

Vetweefsel kan alleen vastgroeien indien het voldoende van zuurstof voorzien wordt om te blijven leven. Dat kan alleen als er kleine dunne tunneltjes van vet verspreid in het onderhuidse weefsel ingespoten wordt. Er kan nooit een dikke klont op één plaats ingespoten worden, omdat het grootste deel daarvan door zuurstofgebrek zal afsterven.

Maar hoe goed de arts dat ook doet, bij verplaatsing van het vet zal altijd een deel onvoldoende zuurstof ontvangen om te overleven en afsterven. Daardoor slinkt de ingebrachte hoeveelheid tot soms wel 25% van het oorspronkelijke volume. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de gewenste vergroting. In de meeste gevallen is een vergroting van een cupmaat mogelijk in een behandeling. Is er veel vetweefsel verloren gegaan of is er een grotere cup wens, dan dient de operatie nogmaals te worden uitgevoerd.
De nadelen zijn derhalve dat er slecht een beperkte vergroting plaats kan vinden en er soms twee of drie behandelingen nodig zijn voor het gewenste resultaat.

Voor de operatie

Bloedverdunnende middelen zoals fenprocoumon (marcoumar) of acenocoumarol (sintromitis) dient u in overleg met de trombose dienst te staken.
Nicotine vergroot de kans op wondproblemen en bij de narcose, zoals postoperatieve misselijkheid. Wanneer u rookt, stop dan minimaal 6 weken voor en na de operatie.

Operatie

De operatie vindt plaats onder algehele verdoving in dagbehandeling. Voor de operatie is de plastisch chirurg bij u geweest en heeft de borsten en de plaats van de incisies afgetekend.
De operatie duurt ruim een uur en na afloop van de ingreep draagt u een stevige BH. De operatie wondjes zijn afgeplakt met pleisters, waarmee u de volgende dag gewoon mag douchen. De hechtingen zijn oplosbaar.

Na de operatie

Na de operatie voelen de borsten gespannen en pijnlijk aan. Dit duurt meestal een kleine week. U krijgt pijnstillings advies van de anesthesioloog die ook de narcose heeft gegeven. Na een week komt u voor controle op de poli kliniek. De eerste twee weken is het belangrijk dat u rust houdt en niet teveel de borstspier belast. Ook mag u 6 weken niet sporten en zwaar tillen.
Deze operatie wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar en dient u dus zelf te betalen. Na een intake gesprek krijgt u een passende offerte