Littekencorrecties

Bijna iedereen heeft wel ergens op het lichaam een litteken. Littekens kunnen een negatief effect hebben op het zelfvertrouwen. Het is belangrijk om te beseffen dat een litteken nooit geheel zal verdwijnen. Wel kan het uiterlijk van het litteken sterk worden verbeterd. Het kan zachter, vlakker en minder zichtbaar worden. Ook kunnen ongemakken zoals pijn, roodheid en jeuk verminderen. Woekering van litteken weefsel kan keloid of hypertrofisch zijn.

Keloid is de vorming van overmatig littekenweefsel buiten de grenzen van de oorspronkelijke wond. De oorzaak kan een kleine verwonding zijn, zoals een (oor) piercing of een operatie. Soms ontstaat het na een puistje of ontsteking. Keloid heeft een aantal voorkeursplaatsen, welke zijn: de oren, de kaaklijn, de borstkas en de rug schouder. In zeldzame gevallen komt het voor op de buik of de benen.

Een hypertrofisch litteken is overmatig litteken weefsel binnen de grenzen van de oorspronkelijke wond.

Klachten

In de meeste gevallen hebben patiënten cosmetische bezwaren van het keloid of hypertrofisch litteken, maar ook is er vaak sprake van pijnklachten en/of jeuk. Daarbij zijn er soms functionele problemen.

Behandeling

Voor de behandeling van hypertrofische of keloide littekens bestaan een aantal mogelijkheden.

Sinds 2010 wordt in het HagaZiekenhuis op de afdeling Plastische Chirurgie de CryoShape behandeling aangeboden. Hierbij wordt een hypertrofisch of keloïd litteken behandeld door middel van de CryoShape (het intralaesionaal bevriezen van een litteken).

Keloid of hypertrofie kan worden behandeld met de cryoshape behandeling. Dat wil zeggen dat het litteken, nadat het plaatselijk is verdoofd, met een naald wordt aangeprikt en met behulp van stikstof van binnen uit wordt bevroren. De behandelingsduur is afhankelijk van de grootte van het litteken en kan dus in de meeste gevallen onder plaatselijke verdoving op de polikliniek plaatsvinden. Als het litteken te groot is, of er zijn meerdere plekken noodzakelijk om te behandelen, dan wordt er gekozen voor algehele anesthesie. De ingreep vindt dan plaats op de operatie kamer in dagbehandeling.

In uitzonderlijke gevallen wordt er gekozen voor het wegsnijden van het litteken, dat wordt dan altijd gecombineerd met bestraling. Dit wordt met u besproken op de polikliniek.
Na de ingreep wordt het verbonden met een absorberend verband vanwege blaarvorming en vochtproductie. Het litteken kan behoorlijk opzwellen.
Ook ontstaan er pijnklachten. In de eerste weken na de ingreep komt er veel vocht uit de wond. Ook ziet het litteken er paarsachtig of zwart uit. Er mag gewoon worden gedoucht met de wond en bewegen is geen bezwaar.

Resultaat

Het resultaat van de ingreep is van te voren moeilijk in te schatten. Het varieert van het totaal verdwijnen van het keloid of hypertrofische litteken tot vrijwel geen verandering. In het algemeen reageert ongeveer 80% van de patiënten. In sommige gevallen wordt de behandeling twee keer uitgevoerd.

Complicaties/risico’s

Omdat het litteken verandert van grootte en kleur lijkt er soms sprake van een infectie, dit is echter niet het geval. Eventueel kan er een allergische reactie ontstaan op de verdovingsvloeistof.
Inspuiten met corticosteroiden

Kleinere hypertrofische of keloide littekens kunnen ingespoten worden met Kenacort-A ® met behulp van de Dermo-jet, deze spuit onder druk vloeistof in het litteken. De werkzame stof in Kenacort-A is triamcinolonacetonide. Triamcinolonacetonide behoort tot de groep geneesmiddelen die bijnierschorshormonen of corticosteroïden worden genoemd. Natuurlijke bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties en zijn nodig voor het vrijmaken en opslaan van energie, mineralen en zouten.

Klachten van jeuk en pijn, roodheid en zwelling kunnen hierdoor verminderen. De behandeling moet meestal met een tussenpoos van 6 weken herhaald worden.